luni, 17 septembrie 2012

Marian Oprişan - REGELE GAZONULUI


CINE E REGELE GAZONULUI Cu banii încasaţi până acum de Adrian Oprişan din afacerile cu statul , Real Madrid punea gazon de ŞAPTE ori pe Santiago Bernabeu

Adrian Oprişan. Sursa Foto: www.vranceamedia.ro
Fratele liderului PSD de Vrancea, Marian Oprişan, a intrat în atenţia publică după celebrul meci din 2003, pe care România l-a pierdut în faţa Danemarcei cu 2 la 5, pe un gazon instalat de o firmă de-a sa. Atunci, Adrian Oprişan a plantat pe vechiul Stadion Naţional un gazon care până la sfârşitul meciului s-a transformat într-un amestec de nisip cu iarbă.
La meciul de ieri seară, împotriva Franţei, istoria s-a repetat. Gazonul instalat de firma lui Adrian Oprişan a fost comparat de presa din Franţa cu "o brazdă de cartofi" sau cu "muşuroaiele de cârtiţe".

Vezi și

1.  Schema de tratament pentru cazurile ușoare de Covid-19

2.  Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor create in Epoca Comunistă

3.  Scara de valori a societății romanești 

4.  Hrana vie

5.  Europa privită din viitor 

6.  Planurile in derulare sunt o munca in progres,  veche de sute de ani  

7.  Destinatii uimitoare pe glob

8.  Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

9.  Duda a pus mâna pe Casa Regală

10.               Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  

11.               Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

12.               A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

13.               În vremea monarhiei, taranii romani reprezentau 90% din populatie si nu aveau drept de vot.

14.               Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

15.               Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

16.               Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

17.               Fii propriul tău nutriționist

18.               Maya ramane o civilizatie misterioasa

19.               Slăbești daca esti motivat

20.               Serbet de ciocolata

21.               Set medical Covid necesar acasă

22.               Medicament retras - folosit în diabet

23.               Brexit-ul - Spaima Europei

24.               Virusul Misterios

25. Inamicul numărul unu al acumulatorilor 

26.               Sistemele solare - apă caldă

27.               Economisirea energiei electrice

28.                Hoțul de cărți

29.               Aparitia starii de insolventa

30.               TRUMP ESTE PRESEDINTE

31.               Microbii din organismul uman

32.               Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.  Și fără comentarii. 

33.               „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

34.               Masca ce omoară virusul     O veste de Covid  

35.               Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil

 

Fără a lua în calcul cele două lucrări din 2003 şi din 2011 de pe stadioanele naţionale, care nu apar în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, statul român i-a plătit firmei de plantat şi amenajat gazon a lui Adrian Oprişan aproximativ 1,4 milioane de euro pentru lucrări pe alte stadioane din ţară. Gazonul de pe Naţional Arena a costat aproximativ 100.000 de euro, conform constructorului Max Bogl-Astaldi.
Anul trecut, clubul Real Madrid a plătit pentru schimbarea gazonului de pe Santiago Bernabeu suma de 200.000 de euro.

Stadioanele care s-au bucurat de gazon á la Oprişan
În 2007, firma Gama Verde SRL a câştigat un contract în valoare de aproximativ 608.000 euro, oferit de Primăria Râmnicu Vâlcea, pentru reabilitarea terenului de fotbal şi a pistei de atletism de pe stadionul municipal Zăvoi.

În 2008, firma lui Adrian Oprişan a câştigat trei contracte cu statul. Municipalitatea Botoşani i-a încredinţat un contract în valoare de aproximativ 210.000 euro, pentru "reabilitarea şi modernizarea suprafeţei de joc a Stadionului Municipal Botoşani". Câteva luni mai târziu, municipalitatea a încheiat un nou contract, pentru lucrări suplimentare la stadion. Gama Verde SRL a mai încasat 100.000 de euro.
În acelaşi an, municipalitatea Drobeta Turnu Severin a contractat firma lui Adrian Oprişan pentru a reabilita terenul de joc al Stadionului Municipal din oraş, în schimbul sumei de 195.000 euro. În 2009, Drobeta Turnu Severin a avut din nou nevoie de serviciile firmei Gama Verde SRL, pentru a reabilita drenajul, canalizarea gradenelor şi îmbrăcămintea pistei de atletism de pe acelaşi stadion, operaţiuni pentru care a plătit încă 185.000 euro.
Cel mai recent contract pe bani publici câştigat de firma lui Adrian Oprişan i-a fost încredinţat tocmai în judeţul în care fratele său, Marian Oprişan, conduce Consiliul Judeţean: Vrancea. Consiliul Local Odobeşti a angajat firma Gama Verde SRL să proiecteze şi să construiască o bază sportivă în satul Unirea, pentru suma de aproximativ 138.000 de euro.
Gama Verde, de la amenajările peisagistice la "creşterea bovinelor de lapte"
Firma Gama Verde SRL, deţinută de Adrian Oprişan, a fost înfiinţată în 2004, dar nu s-a ocupat întotdeauna numai cu amenajările peisagistice, aşa cum se întâmplă în prezent. În 2008, şi-a schimbat obiectul de activitate şi s-a orientat către "creşterea bovinelor de lapte", domeniu din care a scos un profit de aproximativ 150.000 de euro în 2008, la o cifră de afaceri de 1,15 milioane de euro, conform datelor depuse la Ministerul Finanţelor. În 2009, firma lui Oprişan a revenit la vechiul obiect de activitate.
Firma Gama Verde SRL a declarat un profit de doar 4.300 de euro, la o cifră de afaceri de aproximativ 270.000 de euro, pentru anul 2010. În 2009, cifra de afaceri a firmei a atins aproximativ 786.000 de euro, însă profitul declarat a fost tot de ordinul câtorva mii de euro.
Adrian Oprişan mai deţine împreună cu Aurelia Oprişan o firmă de comerţ cu materiale de construcţii şi lemn, Construct Proget SRL, înfiinţată în 2002, care nu apare angajată în contracte cu statul. De altfel, în ultimii 5 ani, această firmă nu a desfăşurat afaceri, conform datelor Ministerului Finanţelor. Pe vremea când firma avea acelaşi obiect de activitate ca şi Gama Verde SRL, în anii 2003 şi 2004, a obţinut însă profituri de aproximativ 880.000 euro, la o cifră de afaceri de 3,13 milioane euro.

Firma fratelui lui Marian Oprişan explică de ce A CEDAT GAZONUL de pe Naţional Arena: "condiţiile arhitecturale, ambientul, microclimatul..."

Firma Gama Verde, aparţinând fratelui lui Marian Oprişan, şeful CJ Vrancea, care a montat gazonul pe Arena Naţională, este subantreprenor, neavând contract cu Primăria Capitalei, ci cu compania constructoare Max Bogl, iar problemele înregistrate la meciul cu Franţa sunt puse pe seama ambientului şi microclimatului.
"Noi am pus gazonul, e notoriu de acum. Nu există un contract cu Primăria, noi suntem subantreprenori, avem contract cu Max Bogl. E adevărat că gazonul a fost adus din Italia. Există şi o explicaţie pentru care a cedat. Există explicaţii de natură agronomică raportate la arhitectura arenei, la condiţiile de acolo, vizavi de vegetaţie. De factorul vegetativ de acolo. Nu există alte probleme legate de calitate, de tehnologie, de strat suport, de tratament sau alte chestii. Pur şi simplu, condiţiile arhitecturale, ambientul, microclimatul, ăştia sunt factorii care au dus la degradarea gazonului. Am mai avut astfel de lucrări, dar nu au existat astfel de probleme, pentru că nu erau într-un astfel de cadru hiperbetonat, hiperînchis. E o chestie inedită amplasarea lui. Aceeaşi problemă s-a întâmplat şi la Commerzbank-Arena din Frankfurt, primul model al Arenei Naţionale. Şi ei au avut probleme şi au trebuit să-l schimbe, apoi după un timp s-au găsit şi nişte soluţii tehnice, care să suplinească contactul direct cu ambientul", a declarat, miercuri, pentru Mediafax un reprezentant al firmei, care nu şi-a declinat identitatea.
Oprescu: "M-au asigurat că gazonul nu o să fie aşa groaznic"
Gazonul Arenei Naţionale a cedat, marţi seară, după jumătate de oră de joc din meciul România - Franţa, din preliminariile Campionatului European din 2012. Numeroase bucăţi de gazon s-au desprins deja pe toată suprafaţa de joc. Situaţia a fost criticată atât de jucători, cât şi de presa românească şi franceză. După meci, primarul general Sorin Oprescu a declarat că gazonul s-a prezentat mai bine decât se aştepta el şi că, din punct de vedere organizatoric, nu au existat "bâlbe". Miercuri, Oprescu a declarat că municipalitatea nu a semnat recepţia lucrărilor de pe Naţional Arena, constructorul fiind responsabil pentru gazon, care a "stricat" toată construcţia, fiind un prejudiciu moral şi de imagine. "Eu am văzut gazonul la antrenament, m-au asigurat că n-o să fie chiar aşa groaznic. Stricăm o construcţie cu aşa gazon, este un prejudiciu moral şi de imagine", a spus Oprescu.
Edilul a subliniat că gazonul nu este plătit şi că se va întâlni miercuri cu constructorul pentru a cere o explicaţie. "Gazonul a fost pus prea târziu, trebuia pus cu trei-patru luni înainte de meci. Azi (miercuri, n.r.) i-am chemat să dea explicaţii, să văd ce au de gând la următorul meci, pe 15", a declarat primarul Sorin Oprescu.
Edilul a spus că nu va semna recepţia lucrărilor de pe Naţional Arena până când nu va fi totul în regulă.
Constructorul Naţional Arena este consorţiul Astaldi (Italia) - Max Bogl (Germania)
De altfel, încă de luni Primăria Generală anunţase că gazonul de pe Arena Naţională s-a deteriorat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile - temperaturi ridicate şi lipsa precipitaţiilor - urmând ca porţiunile afectate să fie înlocuite. Gazonul de pe Arena Naţională a fost achiziţionat din Italia şi a fost montat de o firma specializată în execuţia terenurilor de fotbal, tot din Italia.
Primăria preciza că rulourile de iarbă au fost montate în luna iulie, iar terenul de joc era pregătit încă din data de 10 august pentru desfăşurarea meciului de fotbal România-Argentina şi că stadionul. a fost realizat în vederea desfăşurării finalei Europa League din 2012, perioadă în care gazonul ar fi avut suficient timp pentru fixare.

"Este important de menţionat că gazonul necesită timp pentru maturizare. Dupa aceastăa dată (10 august), temperaturile extrem de ridicate, dar si lipsa precipitaţiilor, nu au permis o dezvoltare corespunzatoare a rădăcinilor, astfel incât să se asigure o legatură puternică între ruloul de iarbă şi stratul suport. Acest fenomen este des întâlnit la stadioanele noi, unde vegetaţia a avut nevoie de câteva luni pentru a realiza o legătură foarte strânsă cu stratul suport: vezi Parc de Prince - Paris, Commerz Bank Arena - Frankfurt şi altele", menţiona municipalitatea.
De asemenea, comunicatul Primă-riei nota că terenul de joc nu a fost recepţionat şi achitat de Primărie către Antreprenor, urmand ca acest lucru sa se facă numai după probarea lui, adică efectuarea unor jocuri oficiale.

"Ţinând cont de problemele care apar întotdeauna la primele meciuri desfăşurate pe un gazon nou, Municipalitatea a avut de ales între a lăsa gazonul sa se maturizeze, nefolosind stadionul, şi riscul de a se distruge într-o anumită proporţie, urmând ca acesta să fie inlocuit. (În cazul în care gazonul se deteriorează, costurile să fie suportate de organizatorul evenimenentului - club de fotbal etc.). Firma de specialitate care a executat lucrările de gazon, aleasă de Antreprenorul general al lucrării, a fost preăatită pentru această posibilitate", se mai arăta în comunicat.
Primăria mai anunţa că "gazonul a fost achiziţionat din Italia şi a fost montat cu echipamente specifice de o firmă specializată iî execuţia terenurilor de fotbal tot din Italia".
Firma Gama Verde aparţine lui Adrian Oprişan, fratele preşedintelui CJ Vrancea Marian Oprişan, şi are sediul în Focşani. Firma are ca obiect principal de activitate "Activităţi de întreţinere peisagistică". Administratori sunt Aurelia şi Adrian Oprişan.

Potrivit site-ului Gama Verde, aceasta a fost înfiinţată în 2004, fiind specializată în construcţia, întreţinerea terenurilor sportive cu gazon natural, execuţia de sisteme de drenaj, sisteme de irigaţie, instalaţii de încălzire/degivrare a trenurilor sportive, sisteme de monitorizare a temperaturii şi umidităţii solului, piste de atletism, terenuri de tenis, împrejmuiri arene sportive.
Pe site-ul firmei se mai menţionează că S.C. GAMA VERDE S.R.L. colaborează cu majoritatea deţinătorilor importanţi ai stadioanelor de fotbal de interes naţional din România. Până în prezent, firma a construit şi reabilitat în România peste 20 terenuri de fotbal de nivel naţional şi international şi a asigurat întreţinerea anuală a peste 30 de astfel de terenuri.
Adrian Tone, adrian.tone@mediafax.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu