Vezi
și
1. Schema de tratament pentru cazurile ușoare de Covid-19
2. Romania traiește , încă , din inertia bogățiilor
create in Epoca Comunistă
3. Scara de valori a societății romanești
4. Hrana vie
6. Planurile in derulare sunt o munca in progres,
veche de sute de ani
7. Destinatii uimitoare pe glob
8. Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile
9.
Duda a pus mâna pe Casa Regală
10.
Nu poti multiplica bogatia divizand-o
!
11.
Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg
12.
A fi patriot nu e un merit, e o datorie.!
13.
În vremea monarhiei, taranii romani reprezentau 90% din
populatie si nu aveau drept de vot.
14.
Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL
15.
Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste
16.
Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul
17.
Fii propriul tău nutriționist
18.
Maya ramane o civilizatie misterioasa
19.
Slăbești daca esti motivat
21.
Set medical Covid necesar acasă
22.
Medicament retras - folosit în diabet
23.
Brexit-ul - Spaima Europei
25. Inamicul numărul unu al acumulatorilor
26.
Sistemele solare - apă caldă
27.
Economisirea energiei electrice
28.
Hoțul de cărți
29.
Aparitia starii de insolventa
31.
Microbii din organismul uman
32.
Despre islamizarea Europei. O publicăm integral. Și fără comentarii.
33.
„Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”
34.
Masca ce omoară virusul O veste de Covid
35.
Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil
Anul trecut, după demisia intempestivă a directorului TAROM Eugen Davidoiu, s-a declanșat o adevărată furtună în urma declarațiilor acestuia date în fața Comisiei de transporturi. Ulterior, în fața acestui for au fost chemați și șefii de la Compania Aeroporturi București, care, cu coada între picioare, au recunoscut pe ocolite că nu au făcut mai nimic pentru infrastructura pistelor de aterizare/decolare. Ca urmare a aspectelor semnalate de presă, precum și a solicitării venite din partea Comisiei de transporturi, fostul premier Mihai Tudose a decis să trimită la Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) un control de fond. Verificările au fost efectuate la sediul CNAB din Otopeni, perioada verificată fiind 1 ianuarie 2013 – 15 octombrie 2017, iar raportul a fost finalizat pe 20 octombrie 2017. Concluzia verificărilor a fost că se impune „sesizarea organelor de urmărire penală competente“.
Numiri pe șest
Inspectorii au descoperit că în perioada analizată nu s-au făcut investiții, că mai mulți oameni au fost plăti, cu toate că nu au fost la muncă, şi că membri din Consiliul de Administrație au încasat bani fără a avea dreptul. Una dintre neregulile descoperite este cea legată de neactualizarea actului constitutiv al CNAB în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă din 2011 privind guvernanţa corporativă a companiilor publice. Astfel, deşi au fost introduse noi reguli privind administrarea companiilor cu capital integral sau majoritar de stat, „Adunarea Generală a Acţionarilor CNAB SA nu a întreprins demersuri pentru actualizarea Actului constitutiv al companiei“, potrivit raportului. Totodată, din cei cinci membri numiţi în Consiliul de Administraţie în data de 19 aprilie 2013, „doar Radu Merica a fost nominalizat pe lista scurtă a candidaţilor recomandaţi de consultant, deşi toate numirile ar fi trebuit să fie făcute pe baza selecţiei efectuate de către un expert independent. În plus, la nivelul companiei nu există un regulament de organizare şi funcţionare a comitetelor consultative, aşa cum prevede legea“, se mai arată în raport. Mai mult, la nivelul celor două comitete consultative, nu au fost întocmite înscrisuri care să ateste activitatea desfăşurată. Totodată, în perioada 19 aprilie 2013 – 29 mai 2014, cei patru administratori neexecutivi ai Consiliului de Administraţie al CNAB au încasat, în calitate de membri ai celor două comitete consultative, o sumă netă de 138.808 lei doar prin simpla calitate de membru, fără ca acordarea acestei remuneraţii să fie condiţionată de desfăşurarea unei activităţi şi fără a întocmi rapoarte periodice de activitate. „În plus, verificările au indicat acordarea membrilor Consiliului de Administraţie a unei remuneraţii cu 212.718 lei mai mari decât limita legală, în perioada 1 iulie 2013 – 31 mai 2014, sumă care poate constitui o posibilă pagubă“, potrivit documentelor publicate. În aceeaşi perioadă, ar fi fost acordată directorului general Radu Liviu o remuneraţie mai mare cu 396.561 lei decât limita legală.
Dan Șova, polivalent
Totodată, în cadrul şedinţei Adunării Generale ordinare a Acţionarilor CNAB din 29 mai 2014, fostul ministru al Transporturilor Dan Şova şi-a asumat atât calitatea de preşedinte al şedinţei, cât şi pe cea de reprezentant al statului, deşi funcţia de membru al Guvernului era incompatibilă cu funcţia de preşedinte şi de reprezentant al statului, potrivit documentelor publicate. Alte nereguli constatate în raport sunt cele legate de numirea lui Sorin Paul Stoicescu în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al CNAB, fără respectarea dispoziţiilor legale, şi de stabilirea unei componente variabile a indemnizaţiei membrilor Consiliului de Administraţie al CNAB, care şi-au desfăşurat activitatea în perioada 27 martie 2015 – 17 februarie 2016, cu încălcarea prevederilor legale. Unul dintre cele mai grave aspecte semnalate se referă la Hotărârea Consiliului de Administrație nr. 7/10.06.2015: „Au fost implementate în favoarea directorului general (n.n. – Sorin Paul Stoicescu) al CNAB SA, începând cu eliminarea indicatorilor de performanță și a obiectivelor strategice pe care directorul general ar fi trebuit să le îndeplinească până la cuantumul despăgubirilor acordate pentru demiterea acestuia fără justă cauză“, se arată în nota de control.
Piste găurite
Raportul a indicat probleme în ceea ce priveşte starea pistelor de decolare/aterizare, cu toate că au fost cheltuite sume considerabile pe tot felul de studii de fezabilitate. Ultima reparație capitală a pistelor a avut loc în 1994. În perioada 2011-2016 au fost efectuate reparaţii curente, lucrări ce au fost realizate cu sincope. În cazul pistei de aterizare numărul 2 (n.n. – RWY 08L-26R) a Aeroportului „Henri Coandă“, potrivit unei expertize tehnice elaborate în septembrie 2013, calificativul stării de degradare pentru tronsonul 1 (0-350 metri) a fost „bun“, pentru tronsonul 2 (350-950 metri) a fost „satisfăcător“, iar pentru tronsonul 3 (950-3.500 metri) a fost „foarte bun“. Potrivit rapoartelor de urmărire specială elaborate în perioada aprilie-iunie 2014, calificativele au fost semnificativ mai slabe: pentru tronsonul 1 a fost „satisfăcător“, pentru tronsonul 2 a fost „rău“ şi pentru tronsonul 3 a fost „bun“. Raportul tehnic realizat în perioada februarie-mai 2016 a arătat că principalele defecţiuni ale pistei au fost „caracterizate de modul de comportare a materialului de colmatare utilizat pentru amenajarea rosturilor transmise de către dalele de beton de ciment în stratul de rulare din Ralumac“. Astfel, „în perioada cu temperaturi scăzute, materialul de colmatare s-a rigidizat şi a devenit casant, (…) în timp ce, în perioada cu temperaturi ridicate, materialul de colmatare a devenit foarte moale, fapt ce a condus la antrenarea acestuia de către roțile aeronavelor“, se precizează în raport.
Plătiți degeaba
Alte probleme semnalate au fost legate de modul în care au fost întocmite şi aprobate fişele colective de prezenţă ale unor angajaţi, care au figurat cu un anumit număr de ore lucrate, deşi aceştia au fost prezenţi mai puţine ore la serviciu. Totodată, raportul arată probleme legate de prezenţa la unele cursuri de formare profesională care au avut loc în străinătate, susţinute financiar de CNAB, a unor persoane care nu erau calificate să participe la aceste cursuri, iar pentru unele programe de instruire au fost aprobate mai multe zile decât durata efectivă a cursului. „Neamțu Cristina Elena, angajată cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată (…) în perioada de probă, respectiv 6.10.2015 – 4.01.2016, conform Raportului de acces în sistemul de securitate, a figurat ca prezentă cu un număr total de 56 de minute. Din analiza foilor de prezenţă aferente perioadei a rezultat că Neamțu Cristina Elena figurează cu un număr total de 432 de ore lucrate. (…) Pe fișele de prezență semnătura este indescifrabilă la rubricile numelui Neamțu. (…) A încasat suma de 16.306 lei“, se arată în raport. Aceeași persoană, conform acelorași surse, ulterior perioadei de probă, în perioada 5.01.2016 – 30.06.2016, a fost la muncă doar 50 de ore, dar în fișa de prezență figurează cu 968 de ore lucrate. A încasat 26.697 lei, cu toate că nu a semnat condica de prezență.
Totodată, raportul a arătat probleme în ceea ce priveşte demersurile întreprinse de CNAB pentru majorarea capitalului social al companiei cu valoarea terenurilor care au aparţinut fostei Societăţi Naţionale Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa, dar despre acestea și spațiile comerciale din incintă, vom discuta într-un material viitor.
Control al Curţii de Conturi a constatat Jaf portocaliu pe Aeroportul Timişoara
Paza aeroportului, la pământ
Actuala conducere a aeroportului a evaluat şi activitatea firmei de pază de pe aeroport, Triple Security SRL. Angajaţi fără pregătire în domeniul siguranţei aeroportuare, dotări inexistente, un parc auto în ruină şi raportări fictive făcute doare pe hârtie. Şi angajaţii firmei de pază se plâng de salariile de mizerie pe care le încasează, ţinând cont că păzesc un obiectiv strategic, poartă de intrare în UE, cu toate că aeroportul plăteşte lunar o sumă consistentă pentru nişte servicii fals raportate. Firma de pază a avut mai mulţi patroni care s-au schimbat însă lipsa de eficienţă pe aeroport a atins apogeul, astfel că, în urma monitorizării, probabil se va renunţa şi la serviciile acestei firme, aparţinând în prezent unor politicieni locali şi foşti angajaţi ai MAI. Şi la departamentul de securitate al aeroportului sunt probleme similare. Aici mai mulţi angajaţi nu îşi respectă obligaţiile de serviciu, iar alţii au fost părtaşi la înregistrările audio-video ilegale ale angajaţilor, efectuate la ordinul fostului director Cornel Sămărtinean.
În pragul falimentului
În afară de scandalul spionării ilegale a angajaţilor, în urma căruia s-a ales cu mai multe plângeri penale, fostul manager al aeroportului este grav incirminat de cel mai recent raport al Curţii de Conturi. Instituţia a confirmat, în urma controlului finalizat recent la Aeroportul Internaţional "Traian Vuia” Timişoara , toate ilegalităţile grupării Sămărtinean – Popoviciu. În perioada in care aeroportul era condus de pedelistul Cornel Sămărtinean, asociat în afaceri cu deputatul Alin Popoviciu şi cu fiica lui Constantin Ostaficiuc, preşedinte al PDL Timiş, cele mai bune spaţii comerciale au ajuns la firma verişorului lui Popoviciu la preţuri mult mai mici decât chiriile plătite anterior. Operaţiunea de acaparare a spaţiilor a fost mascată prin două pseudo-licitaţii la care au participat aceleaşi trei firme cu legături între ele , iar una dintre licitaţii nici măcar nu a fost anunţată oficial. Ulterior, s-a falsificat de către conducerea aeroportului, în frunte cu Sămărtinean, contractul de închiriere pentru a se prelungi contractul de închiriere a spaţiilor.
Controlul Curţii de Conturi a mai relevat şi alte ilegalităţi legate de pseudo-licitaţii – la numărul de înregistrare consemnat în procesul verbal de deschidere ca fiind a ofertei Trinvest Bakery SRL, firma verişorului lui Popoviciu, în registrul de intrare -ieşire este înregistrat alt document "SC ofertă – licitaţie – spălătorie auto”, iar la cea de a doua licitaţie numerele de înregistrate ale ofertelor au fost date în fals în procesul verbal de licitaţie – nu au putut fi prezentate ofertele celorlalte două firme care apar în procesul-verbal al licitaţiei. Nici măcar documentaţia depusă de firma vărului lui Popoviciu nu a fost completă. Astfel, pe lângă necompletarea datelor cu privire la cifra de afaceri din ultimii trei ani, firma lui Cristian Iga nu a depus nici proiectul de amenajare a spaţiului, confirmându-se astfel că amenajarea spaţiului tot din banii aeroportului a fost premeditată. Suprafaţa închiriată pentru unul dintre spaţii a fost subdimensioanată la 80 mp faţă de 160 mp. De asemenea, controlul a confirmat falsificarea contractului prin prelungirea duratei de închiriere. Auditorii au constatat că preţul de pornire al licitaţiilor a plecat de la unul subevaluat – 3o euro/mp, deşi preţul minim de la care trebuia să se înceapă era de 50 euro, conform unei hotărâri AGA din 2005.
În mod hilar, Sămărtinean are o explicaţie puerilă. Pe numărul de înregistrare al contractului de închiriere înregistrat la Registrul Comerţului a apărut un alt contract pentru amenajarea spaţiului tot din banii aeroportului. În nota explicativă dată celor de la Curtea de Conturi, Sămărtinean a explicat că "numărul 11163 a fost alocat iniţial pentru un draft de contract, care nu era ştampilat şi care a plecat în ambele exemplare către societatea parteneră, nu s-a întors niciodată deoarece societatea nu a fost de acord cu unele condiţii, neînregistrându-se în sistemul electronic al AIT niciodată, automat acel draft s-a anulat neproducând nici un efect juridic sau comercial”. Aşa-zisul draft avea ştampilă şi semnăturile şefilor de la aeroport, iar în baza acestui document a fost înfiinţat punctul de lucru al societăţii Trinvest Bakery. Directorul comercial, Marius Mezin, a susţinut şi el varianta draftului, explicând auditorilor că "datorită faptului că aceste negocieri au durat câteva zile, draftul vechi de contract cu nr.11163 neîntorcându-se la aeroport, l-am considerat nul iar numărul de înregistrare alocat primului draft şi anume nr.11163 a fost înlocuit în registru de către Bălan Vasile el fiind alocat unui nou contract în favoarea societăţii Tircons”.
La toate acestea se adaugă şi alte pagube. O lucrare de 1,5 milioane de euro pentru terminalul non-Schengen, anchetata de Comisia Eruopeana dar şi procese cu angajaţi concediaţi abuziv, pentru a face loc apropiaţilor PDL. Ca exemple, în cazul economistei Popa Gabriela Andreea, concediată, ea a câştigat procesul, fiind despăgubită,tot din banii statului în numele aeroportului Timişoara. Alte victime ale lui Sămărtinean,, precum angajaţii Mihuţ sau Peianov, au de primit despăgubiri de 20 de mii d elei fiecare. Bani care vor trebui plătiţi tot din conturile Aeroportului Timişoara. http://www.jurnalul.ro/reportaje/control
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu